Liederentafel

Wil ik vandaag eens gaan schrijven over onze binnenkort te organiseren ‘liederentafel’, blijkt dat woord niet eens te bestaan. In het ‘Groene Boekje’ schittert het woord door afwezigheid en de Dikke van Dale blijkt alleen maar ‘liedertafel’ te kennen en geeft dan als omschrijving ‘zangvereniging voor mannen’. Op onze liederentafel is iedereen welkom. Een paar weken geleden benaderde een kennis mij met de vraag of ik mee wilde doen aan het organiseren van een liederentafel. De bedoeling was om in een café samen met het publiek wat oude Nijmeegse en Nimweegse liedje te zingen. Mijn rol zou die van aan elkaar prater van de liedjes zijn, die worden voorgezongen door een in het Nimweegs gepokt en gemazelde zangeres en begeleid door een accordeonist. Leuk idee. Zondagmiddag 29 januari om half drie is het zover in café De Kroon, Daalseweg 361. Iedereen is welkom, toegang gratis.
Gedrieën bogen we ons over ons plannetje. Er moest een affiche gemaakt worden, afspraken met de cafébaas gemaakt worden, liedjes uitgezocht. De taken werden verdeeld. Gistermiddag bespraken we het programma. Voor de liedjes wordt dankbaar gebruik gemaakt van het boek ‘Huus toe, lillekerd’, een al uit 1980 stammend standaardwerkje met liedjes en verhalen uit en over Nijmegen. Zo op het eerste gezicht kwamen mij de liedjes onbekend voor, maar toen er gezongen ging worden, was het een feest van herkenning. Het was of er een deurtje naar vroeger werd opengezet en hoorde ik mijn vader weer wijsjes zingen waarvan ik dacht dat ik ze al lang vergeten was. En ik wist weer dat er op verjaardagen niet alleen ‘lang zal ie leven’ gezongen werd maar ook liedjes die iedereen kende. En niks geen karaoke of andere begeleiding dan het ritmisch op een deur de maat van het liedje timmeren. Liedjes dat het bij Hanne in de kuul een daalder kostte en dat er nog nooit een koloniaal gestorven was van verdriet of chagrijn.
Hopelijk komt iets van dat nostalgische zangplezier weer terug op 29 januari. En maakt niet uit hoe het precies heet. Wij noemen en een liederentafel!

2 reacties op Liederentafel

  1. Thea schreef:

    Gezellig Jan, ik zal er zijn !

  2. dorie schreef:

    Wij zijn een smartlappenkoor in de buurt van Nijmegen en zoeken een accordeonist. Zou U mij het mailadres van deze accordeonist kunnen geven voor verdere info. Alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *