Muntgeld

Sinds de invoering van de euro heb ik een rare gewoonte ontwikkeld. Een gewoonte die ook pas kon ontstaan toen er euro’s kwamen. Tot die tijd was het een onmogelijke gewoonte. Want als je een mark in handen kreeg, wist je dat die uit Duitsland kwam, de frank kwam uit Frankrijk of België, maar die leken in niets op elkaar, de gulden kwam uiteraard uit ons eigen land, de lire uit Italië, de drachme uit Griekenland en de peseta uit Spanje. En ga zo maar even door. In een oogopslag wist je wat voor geld je te pakken had. Maar met de invoering van de euro lijken alle munten op elkaar. In ieder geval wat de muntzijde betreft. Het enige onderscheid zit aan de beeldzijde. En daar draait het nu om. Als ik wisselgeld terugkrijg, kijk ik sinds we de euro hebben altijd uit welk land de muntjes die ik ontvang eigenlijk komen. Ik weet, een vreemde gewoonte waarvoor ik ook geen enkele verklaring heb. Het leidt ook regelmatig tot een misverstand. Als ik het wisselgeld in de winkel nog even bekijk, krijg ik vaak de vraag van de winkelier of kassabediende of het niet klopt. Het lijkt of ik het nog aan het natellen ben. Terwijl ik toch bijna een blind vertrouwen heb in de kundigheid van de caissière. Ik stamel dan maar wat van dat het prima in orde is. Ik kan toch niet van mijn vreemde aberratie vertellen. Hoe leg je zo iets uit?
Ook al zolang de euro er is vul ik maandelijks via Internet in wat de samenstelling van het kleingeld is dat ik op de eerste van een maand in mijn zak heb. Op die site (eurodiffusie.nl) wordt dan voor mij precies bijgehouden uit welke landen ik in de loop der jaren munten in mijn broekzak had. In totaal waren dat 1351 munten. Lijstaanvoerder is nog steeds Nederland met 31%, dan Duitsland met 23 % en als derde België met 14%. Van Cyprus en Slowakije had ik al die jaren maar 1 munt, goed voor 0,07%.
Waarom dit vreemde verhaal over mijn  omgang met muntgeld? Er komt binnenkort een gelegenheidsmunt met Beatrix en Willem-Alexander. Twee euro, vanwege de abdicatieaankondiging. Heb ik weer iets om naar uit te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *