Narkie

Ze heeft geen traditie in deze. Haar moedertaal is Afrikaans, maar met de export van onze taal naar dat deel van het continent zijn niet alle gebruiken ook overgekomen. Sinterklaas en pakjesavond zijn voor haar vreemde begrippen. Wel van gehoord, maar ze kan zich niet goed voorstellen wat het is. Ze is deze week bij ons te gast. Een paar jaar geleden logeerde ze een paar maanden bij ons, nu komt ze op de terugweg van een congres in de VS even langs om oude vrienden te bezoeken. En uiteraard vinden wij het nodig dat ze dan ook pakjesavond meemaakt. We vieren dat met de overbuurvrouwen, nog een vriendin en onze Zuid-Afrikaanse logĂ©. Die is verbijsterd als ze vijf grote mensen een heel repertoire aan sinterklaasliedjes hoort zingen. “Kan niet waar zijn.” We vertellen over de gebruiken rond het feest. Over Zwarte Piet, strooigoed, een paard op het dak, chocolade letters, mandarijnen. Zij leert ons het Zuid-Afrikaanse woord daarvoor: ‘narkie’. Althans zo klinkt het.
Na de maaltijd, erwtensoep, verplaatsen we ons naar de huiskamer. We wachten op wat er gebeuren gaat en vertellen nog over cadeautjes en gedichten, over de spanning die je toch weer voelt en over het onwrikbare geloof in de Goedheiligman.
Dan wordt er hard op de kamerdeur gebonsd en vliegt het strooigoed ons om de oren. Onze gaste springt op. “Kan niet waar zijn.” De pepernoten verkruimelen onder onze voeten. We nodigen onze gaste uit om eens op de gang te gaan kijken. Het kost enige overredingskracht. Je weet immers maar nooit. Sinterklaas en Zwarte Piet lijken echt te bestaan. Ze zag toch zelf hoe een zwarte hand om de hoek van deur strooide. Ze overwint haar schroom  en ja hoor, in de gang staat een grote zak, vol met cadeautjes. We zingen dat Sinterklaas moet luisteren naar ons welkomstlied.
Pakjes worden uitgepakt, gedichten worden voorgelezen. We doen ons meer dan te goed aan banketstaaf en marsepein. Een Zuid-Afrikaanse heeft Sinterklaas ontdekt. ‘Baie leuk.’
Als we naar bed gaan horen we dat Nelson Mandela is overleden. Zet de avond in een ander licht.

1 reacties op Narkie

  1. Rein Verdijk schreef:

    Jan, kun je die voorzitter van de ‘Zwarte Piet-commissie’ van de VN volgend jaar niet uitnodigen….?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *