Netsen

Ooit waren wij een echt Nijmeegs gezin. Mijn vader en moeder waren hier weliswaar niet geboren, maar al hun kinderen, mijn broers en zussen, wel. Van dat gezin ben ik de enig overgeblevene. Met uitzondering van mijn oudste broer is verder iedereen, mijn ouders, mijn jongste broer en mijn twee zussen in Nijmegen gestorven. Schept toch ook een band.
Hoe anders is dat bij de volgende generatie. Alleen mijn zoon woont in Nijmegen, zijn zus in ‘s-Hertogenbosch en mijn drie oomzeggers wonen in Eindhoven, Groningen en Issegeac (Frankrijk). De familie is uitgevlogen. En toch heb ik nog steeds het onuitwisbare gevoel dat wij Nijmeegs zijn. Al is dat natuurlijk zeer discutabel, zeker als ik moet toegeven dat mijn kinderen in Arnhem, Gelders hoofdstad, zijn geboren. Ach ja, er is geen koe zo bont of er zit wel een vlekje aan.
Die Nijmeegse achtergrond betekent ook dat veel van ons groot geworden zijn in een omgeving waar het dialect van de stad duidelijk te horen was. De wat schelle è laat zich nauwelijks verbergen en een van mijn broers wist met overtuiging te melden dat je een woord moest spellen met de v van fiets. Gade betrapt mij geregeld op de hypercorrectie die van een v een f maakt of van  de z een s. Toch werd er bij ons thuis niet echt plat gepraat, maar nestelde dat taalgebruik zich ook in onze vocabulaire.
Telefoon van mijn neef. Na een buitenlands avontuur is hij weer terug in Nederland, in Groningen. Vanuit Nijmegen toch eigenlijk ook al buitenland. Hij vraagt mij of ik het woord ‘netsen’ ken. Onlangs gebruikte hij dat woord maar kreeg daar in het Hoge Noorden te horen dat dat een voor hen onbekend woord was. Ik ken het wel degelijk. Netsen is een beetje vervelend, zeurderig ruziënd met elkaar omgaan. Misschien wat plagerig, maar met een vervelende grondtoon. Tot mijn schande moet ik bekennen dat het woord niet opgenomen is in het Nimweegs woordenboek dat ik jaren geleden met twee anderen samenstelde. Maar Neef is opgelucht dat ik het woord wel ken en ik kom er via Internet achter dat het uit het Bargoens stamt en Gelders is.
Mijn zoon en dochter gingen, kinderen nog, vaak netsend met elkaar om. Gelukkig zijn ze dit mogelijk Arnhemse trekje nu kwijt.

2 reacties op Netsen

  1. Joost schreef:

    Gênig ferhaoltje, Jan.

  2. Dorry schreef:

    Wij kregen het vroeger thuis vaak te horen als we onderling aan het kibbelen waren. Zit niet zo te netsen, zei mijn vader dan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *