Nimweegs

Voor de zeventiende keer mocht ik gisteren het Nimweegs Dictee presenteren. Ik blijf het vreemd vinden dat het toch zo veel verguisde Nimweegs die ene avond in het jaar ‘bon ton’ is. Voor wie niet weet wat het Nimweegs Dictee is een korte samenvatting. In de raadzaal van het stadhuis organiseert mijn mannenclub deze avond die bestaat uit een quizgedeelte met niet te kennen feiten over Nijmegen in de breedste zin van het woord, een tekst met daarin in een fiks aantal min of meer Nimweegse worden waarvan via een multiple choice systeem de juist ‘vertaling’moet worden geraden of geweten en dat alles gelardeerd met wat entertainment en een wetenschappelijke toelichting op het Nimweegs. En al zeventien jaar houdt deze formule met een aantal eigentijdse aanpassingen stand. Tot mijn grote verrassing komt de raadzaal steeds weer vol, veel recidivisten die nu al weer gevraagd hebben wanneer het dictee, dat dus eigenlijk helemaal geen dictee is, in 2016 gehouden zal worden. Dat zal ijs en weder dienende en natuurlijk deo volente wel weer ergens op een vrijdagavond eind november zijn.
Het Nimweegs Dictee moet het qua bezoekers nauwelijks hebben van de losse kaartverkoop. Die is maar goed voor een handjevol aanwezigen. De meeste gasten komen op uitnodiging van de sponsoren, die voor hun geldelijke bijdrage een aantal toegangskaarten krijgen. Maar dat doet aan de feestvreugde niets af en zorgt ervoor dat er elk jaar ook een bescheiden bedrag naar het goede doel kan.
Wie zou denken dat de voertaal op deze  avond het Nimweegs is, komt bedrogen uit. Alleen mijn mede-presentator en ik bedienen ons van dat plat wat je normaliter in het stadhuis niet hoort, maar dat op deze avond goed is voor een ontspannen sfeer en menig lachsalvo. De winnaar gaat ook dit jaar weer naar huis met de afgrijselijke ‘Graodus van Nimwegenbokaal’. Ik ga naar huis met een goed gevoel van weer een geslaagd dictee…..

2 reacties op Nimweegs

 1. Wim van Dam schreef:

  Hoi Jan, helaas was ik er vanavond niet bij. Maar ik verheug me op volgend jaar.!

 2. Henk Hutting schreef:

  Hallo Jan, je srieft hierbove…deo volente, veurtaan moj je oek segge: insjallah, betekent: as Allah ’t wil.
  Enne….kunne we nie afsprèke da we alleen nog Nimweegs praote as we die aovond ien ’t stadhuus sien?
  Laot wel op tied in de krant of de Brug bekentmaoke as we ons kunnen aonmeldeh, ja?
  groeten
  Hent uut Hees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *