Opening

Het was druk met dichters en schrijvers. De opening van Dekker vd Vegt. Of moet je eigenlijk zeggen de heropening. Er hing een euforische sfeer. Het was alsof er iets terugveroverd was. Of de echte boekhandel het had gewonnen van een boekenmagazijn. En dat een boekhandel zijn huik niet liet hangen naar wat centraal werd verordonneerd, maar zich weer bewust wilde zijn van zijn Nijmeegse wortels. Dat was ook de strekking van de openingswoorden van de burgemeester. Het was een soort van rebelse vrijheid die er te proeven leek. Even leek het vergeten dat het boekenvak het moeilijk heeft. Daar veranderen 512 investeerders niets aan. Zo groot was de crowd die in nauwelijks een weekend tijd de benodigde € 150.000 bij elkaar bracht om het de initiatiefnemers mogelijk te maken hun plannen verder te ontwikkelen.
Nu is Dekker weer open. Zondagmiddag mocht ik een aantal dichters uit stad en streek presenteren. Jong en nog al wat oud. Dat werd een lange zit, waarbij lang niet alle dichters zich hielden aan de hen toegezegde 6 minuten. In een paar gevallen was dat helemaal niet erg, die hadden best nog wat meer tijd mogen stelen. Maar er waren er ook bij waarvan ik het na een gedicht wel gehoord had. Dat er een groot verschil is tussen schrijven en voordragen. Dat de toegeknepen stem, het gehaast voorlezen het onmogelijk maakt om toegang tot het geschrevene te krijgen. En al helemaal houd ik niet van dichters die voorafgaande aan het lezen van het vers mij gaan uitleggen wat ik straks moet gaan horen. Die een exegese geven van het gedicht dat zij gaan voordragen, bang om niet begrepen te worden. Een gedicht dat vooraf verklaard moet worden, is het niet waard geschreven te worden. En al helemaal niet om voorgelezen te worden. Maar, ja, het was feest. Een feest der letteren, al waren het lang niet allemaal sierlijke kapitalen.
Nu is het de maandag na de opening. Dekker is nu weer een van de boekhandels in de stad. Een zelfstandige boekhandel, geen lid van een keten die als een blok aan het been werkt. Ik ga gauw maar eens lezen in het boek dat ik als dank voor mijn presentatie mocht uitzoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *