Over mijn lijk

Het voelt altijd prettig om tot het kamp van de winnaars te behoren. Nog mooier is het om zelf winnaar te zijn, maar dat is maar sporadisch voor mij weg gelegd. Winnaar ben ik hooguit bij een spelletje ganzenbord of een partijtje golf. Maar wanneer speel ik nog ganzenbord en het mij zo geliefde golfspel beoefen ik al jaren niet meer. Maar soms mag k mij tot de winnaars rekenen.
Ik keek gisteren naar de uitreiking van de 55e Televizierring. Een prijs niet voor het beste, maar populairste tv-programma. Via een mij niet bekende voorselectie bleven er drie programma over als genomineerd. Twee van de drie had ik slechts kort in het voorbijgaan gezien. Dat was “De beste zangers”, een titel die de inhoud lang niet altijd dekte en waar ik mij niet altijd bekende zangers elkaar uitbundig hoorde toejuichen en tot tranen geroerd zag worden. Het kon mij niet boeien. De andere mij onbekende genomineerde kanshebber op de ring was de zoektocht van een Volendams trio naar Simon & Garfunkel. Ik weet niet of zij elkaar gevonden hebben, ik heb er geen minuut van gezien. De programmaserie die ik wel met veel belangstelling heb gevolgd en die mij diep geraakt heeft was “Over mijn lijk”. Er is geen aflevering geweest die ik met droge ogen heb kunnen bekijken. Ze zeggen dat met het ouder worden er iets met je frontaal kwab gebeurt dat iets met je emoties doet en de tranen losser laat zitten. De serie loopt al jaren, de laatste tijd gepresenteerd door Tim Hofman.  “Over mijn lijk” zette mij elke uitzending weer aan het denken, meer nog aan het voelen. De moed van de jonge mensen die letterlijk met de dood in de schoenen liepen bemoedigde mij. Maar soms voelde ik mij ook boos en vond ik het onredelijk dat die jonge mannen en vrouwen met nog een toekomst voor zich die niet zouden meemaken. En ik, oude krakkemik, mag er nog steeds zijn.
Er was een  deelneemster waar ik menig traantje om heb gelaten. Lotte, een stralende moeder van twee kleine meiden, zo mooi.
Alleen al om haar heb ik gestemd op “Over mijn lijk”, het winnende programma.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.