Pakjesavond

Vanavond vieren we nauwelijks pakjesavond. We gaan eten bij de overburen en of er dan nog iets van pakjes aan te pas komt blijft afwachten. Ligt er maar helemaal hoe goedgezind de Sint ons is. Met de kinderen is het zo dat Sint dit jaar ons huisje stilletjes voorbij rijdt. De agenda’s sloten niet helemaal bij elkaar aan en Sint liet zich voor hen elders zien.
Sinterklaas heeft wat van zijn glans verloren. Het gaat tegenwoordig veel meer over Zwarte Piet die op sommige scholen vervangen zijn door minions, wat dat ook moge zijn. Rare gele figuurtjes met een mal veiligheidsbrilletje op, zie ik op het journaal, maar wel met pietenkleren aan. Hoe lang zal het duren voordat de de Nederlandse ambassadeur in Peking op het matje wordt geroepen omdat hier de spot wordt gedreven met het zo ijverige gele ras, dat weer in een te verwerpen knechtenrol wordt neergezet, terwijl dit trotse volk toch een van de hedendaagse grootmachten is. Geschiedsvervalsing zal de Chinese overheid opmerken en ze dan ook nog minions noemen, terwijl het toch stuk voor stuk plusions zijn. Wikipedia leert mij dat minions dienaars van kwaadaardige meesters zijn. Nou, daar kan Sinterklaas zijn voordeel mee doen.
Hoe ver is het sinterklaasfeest afgedwaald van zoals ik het vroeger als kind beleefde. In de hoek van de kamer lagen de pakjes opgestapeld. Weken tevoren waren er lotjes getrokken en in de tussentijd werden er gedichten gewrocht, surprises geknutseld. In die tijd waren we thuis, inclusief kleinkinderen met ons veertienen. De berg pakjes en surprises leverde altijd een gigantische berg afvalpapier op die aan het eind van de avond op een braakliggend landje in de buurt werd verbrand. Voor mij was dat het hoogtepunt van het sinterklaasfeest, samen met mijn vader en mijn broers en zwagers met de zakken papier naar de verbrandingsplek lopen en dan dit vreugdevuur aansteken.  In mijn herinnering herhaalde dit ritueel zich jaar na jaar. In werkelijkheid is het misschien maar een of twee keer gebeurd, maar de indruk die het maakte, was goed voor de eeuwigheid.
Vanavond zal het een heel andere pakjesavond worden, maar ook wel weer heel genoeglijk, zelfs zonder vreugdevuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *