Scheiding

“Er was geen weg terug. Het overweldigende genot van de uitbraak uit het huwelijk was te bevrijdend om weer over het hek te klimmen en mezelf vrijwillig in te perken door de rol van fantastische echtgenoot. En ik hield me voor dat mijn vrouw ook losgemaakt moest worden uit het geknechte leven van een te grote intimiteit”.
Het is dit citaat¬†uit Connie Palmens ¬†‘Jij zegt het’, het stukje waarin zij stem geeft aan het besluit van de dichter om weg te gaan bij zijn vrouw, een historisch moment in de fatale geschiedenis van Ted Hughes en Sylvia Plath dat voor mij de aanleiding is om over scheiding te gaan schrijven. Nu niet direct een voor de hand liggend onderwerp na een vrolijke pakjesavond en een daaraan voorafgaand bezoek van de bloggende neef, een bezoek dat ook nog een aardige nieuwe profielfoto voor Facebook opleverde. Maar ik ben nu zo ver in het boek dat het weer eens nadenken over een scheiding bijna onontkoombaar is. Oh nee, er is niets om u ongerust over te maken. Ik heb geen enkel plan in die richting, nergens voor nodig ook. In mijn huwelijkstoespraken haal ik graag Theillard de Chardin aan, die liefde omschrijft als de ander de ruimte geven zich zelf te zijn. Dat lukt ons aardig.
Ik denk aan de veel scheidingen die ik heb begeleid. Misschien is begeleid een te groot word. Vaak ging het om niet meer dan het bieden van een luisterend oor aan een van de partners, soms aan allebei. Ik ben tenslotte ook ervaringsdeskundige. Soms was het nodig om iemand te laten horen wat hij of zij eigenlijk zei, dat het allang duidelijk was dat het voorbij was, dat er geen weg terug was en dat er tegen beter weten in ook niets meer te redden viel. Een opgekalefaterd huwelijksbootje heeft na verloop van tijd toch de neiging om te zinken. Die keer dat een van de partners alleen naar maar tegen zich zelf zei niet meer van de ander te houden, maar dat nog niet hardop uit kon spreken en zo de schijn van samen nog even ophield.
Niet elke scheiding hoeft af te lopen als door Palmen beschreven. Naast gelukkige huwelijken bestaan er ook gelukkige scheidingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.