Paradijs

In het hotel hadden we een klein ontbijt besteld. Maar toen we ons in de ontbijtzaal meldden werden begroet met de vriendelijke woorden van de dienstdoende kelner: “Ach, het is zondag, maakt u maar gebruik van het het ontbijtbuffet.” Waarschijnlijk had hij geen zin een klein ontbijt klaar te zetten en leek hem dit een prima oplossing. Ons ook.
We gingen even nog bij Neef en zijn vrouw langs. Hem nog eens herinneren aan zijn pijnlijke nederlaag bij het jeu-de-boulen van gisteravond. Dat heeft een desastreuze invloed op zijn zelfbeeld gehad. Zie dossiermoddergat.nl. Nu was het nooit mijn bedoeling Neef zo in de vernieling te helpen, maar topsport kent niet alleen winnaars, maar ook verliezers. Daar moet je mee leren leven.
We trekken verder noordwaarts. Voor ons zo goed als onbekend land. Veenhuizen,dat vreemde conglomeraat van¬†huizen met stichtende opschriften. Flink en Vlug, Vreugde, Bid en Werk, Vlijt. Dat alles om de paupers die daar halverwege de 19e eeuw te werk werden gesteld te inspireren. Goed bedoeld, maar zoals zo vaak was ook hier de weg naar de hel geplaveid met goede bedoelingen. Het pauperparadijs was voor de meeste bewoners door de strenge tucht en willekeur een regelrechte hel, waar het slimmer toeven was dan in de grootsteedse ellende waar ze uit kwamen. Suzanne Jansen schreef daar een prachtig boek over. Dat boek was het dramatische uitgangspunt voor de voorstelling, het verhaal van een onmogelijke liefde, maar vooral het verhaal van arm en rijk, nog steeds zo mateloos actueel, als ‘Het Pauperparadijs’¬†ons laat zien.
Met ons 1000-en zitten wij in de blakerende zon. Goed dat we een petje op hebben. Maar de hitte is binnen de kortste keren vergeten. We worden het verhaal ingezogen, het verhaal dat op de zelfde plaats als er nu gespeeld wordt bijna twee eeuwen geleden gebeurde. Er worden linken gelegd naar de dag van vandaag. Schrijnend.
Drie uur muziektheaterspektakel van de eerste orde. Het heeft weinig zin een oproep te doen om naar Veenhuizen te trekken. Alle voorstellingen zijn uitverkocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *