Prinsjesdag

Al vaker liet ik mij op deze dag inspireren door de plechtstatige opening van het nieuwe parlementaire jaar. Dat leidde in mijn geval dan vaak tot lyrische beschouwingen over het met deze dag gepaard gaande ceremonieel, het hoefgetrappel van het begeleidende escorte, de achter een raam naar de stoet wuivende prinses Beatrix, het verre gedonder van de saluutschoten door de Gele Rijders (geprezen zij hun naam)op het Malieveld, het neigen van het vaandel, de japon van Maxima, de rijen juichende onderdanen langs het parcours van koninklijke koetsen en het “Leve de Koning, Hoera, Hoera, Hoera!”
Hoe armetierig was dit jaar de viering van Prinsjesdag. Van wat ik hierboven opsomde bleef alleen de jurk van Maxima over die nog eens nadrukkelijk uitstraalde dat het voor haar altijd Oranje boven was. En bij de heilwens aan de Koning brulde niet het aanwezige volk luidkeels hoera, maar sprak de voorzitter van de verenigde vergadering in zijn eentje die wens uit, waarbij het ook nog eens leek dat hij de tekst van een papiertje moest lezen, bang dat hij op enig moment de tekst zou vergeten.
Nee, ik vond het maar een Prinsjesdag van niks. Een kille bedoening zonder glans of glamour. Jaquet en galajurken horen bij koetsen, niet bij glanzende limousines. Een eigentijds anachronisme. Die stoet dure auto’s deden mij denken aan de optochten van fraai automobielen, een concours d’√©legance, zoals dat in mijn jeugd bij de lokale viering van de verjaardag van de koningin die toen nog Juliana heette plaatsvond. Toen voor een klein menneke imponerend, maar nu uit de tijd. Zelfs de acht motorrijders die het koninklijke voertuig voorafgingen was een in het niets verdwijnende poging iets van het plechtige karakter terug te halen. Wat je ook probeert, de Grote Kerk wordt nooit een Ridderzaal.
Van de troonrede zelf heb ik weinig meegekregen,dat was in vroeger jaren niet anders. Bovendien was veel al uitgelekt.
Zolang al die kleurrijke poespas rond Prinsjesdag niet meer mogelijk is, adviseer ik de troonrede naar de Kamerleden te mailen en onmiddellijk daarna met de algemene beschouwingen te beginnen. Alles beter dan deze surrogaat Prinsjesdag.

 

1 reacties op Prinsjesdag

  1. de nirkant schreef:

    helemaal mee eens jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *