Ratjetoe

Ik ben op zoek naar een boek. Ik las het blog van mijn neef en ging op zoek naar het boek van Tommy Wieringa Ga niet naar zee. Ik weet zo goed als zeker dat ik het ooit gekocht heb. Maar nu is het nergens meer te vinden. Mijn boekenkast is een ratjetoe  met nauwelijks enig systeem. Zij  heeft een hoog museaal gehalte. Boeken die ik lang geleden aanschafte of cadeau kreeg. Met kapot gelezen kaften staan zeventien titels van Jan Wolkers naast het verzamelde werk van mijn neef. De plank daaronder de verzameling Nijmegenalia. Op een ander plank iets meer dan een meter van en over Oscar Wilde. Op de bovenste plank boeken over de kerk. Die leunen tegen vijf stevige pillen van Thomas Rosenboom aan. In een hoge kast ernaast veel poëzie en A.F.Th. van der Heijden. Bij elkaar staan ook de boeken van Voskuil. Zo opgesomd lijkt het of er enige orde bestaat in mijn boekenkast. Maar dan heb ik het nog niet gehad over de twee onderste planken. Daar is geen enkel systeem te ontdekken. Een rommelige verzameling, waarvan eigenlijk de helft best weg zou kunnen, maar ik kom er niet toe. Die kast is een soort monument van het voorbije lezen. Het lezen van vandaag ligt in stapeltjes her en der in mijn huis. Een stapeltje Siebelink en een paar stapeltjes  die een caleidoscoop vormen van wat ik de afgelopen jaren gelezen heb.
Hoeveel ordelijker is de boekenkast van Gade.  Daar staan haar boeken min of meer alfabetisch-lexicografisch geordend. Sommige boeken hebben we dubbel, maar in haar kast staan ook boeken waarvan het niet duidelijk is of ze nu van mij, van haar of van ons zijn. Ik ben de Van der Heijdenverzamelaar, maar Tonio staat in haar kast. En op de een of andere manier is een bundeltje van Driek van Wissen in haar poëziekast terecht gekomen.
In haar kast zoek ik naar Wieringa’s verhalenbundel. Ik kan hem nergens vinden. Toch denk ik te weten dat ik hem ooit gekocht heb. Maar het kan ook best dat ik dat boek uitgeleend heb of gewoon heb weggeven. Met de boeken waar dat mee gebeurd is, is minstens een hele boekenkast te vullen.  Vast ook een heel rommelige kast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *