Specialist

Mijn bestaan, ik schreef er eerder over, wordt door een handvol specialisten in de gaten gehouden. Met enige regelmaat krijg ik wijze adviezen en goed bedoelde raadgevingen van een oogarts, een neuroloog, een nefroloog, een cardioloog.Ja, dat loog er niet om. En op meer generaal niveau is er de huisarts en de praktijkondersteunster die bekijken hoe het met mij gaat. Als ik dat rijtje zo eens bekijk dan haal ik mijn verzekeringspremie er dubbel en dwars uit en heb ik mijn jaarlijkse eigen risico al na een maand of twee verbruikt. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de tandarts en de osteopaat.
Al die medische zorg gaat ook gepaard met een karrenvracht aan medicijnen. Medicijnen die de ene behandelaar nou liever gehalveerd ziet, terwijl de ander zich met hand en tand tegen lijkt te verzetten tegen een afbouw. Ik ben een volgzame patiƫnt en volg de adviezen van de dames en heren medici en para-medici braaf op. De vraag blijft natuurlijk wat er zou gebeuren als ik hun raadgevingen niet zou opvolgen en de pillen, druppels en capsules de pillen, druppels en capsules zou laten. Zou mijn lichaam dan binnen de kortste keren meer aftakelen dan dat het nu doet? Ouder worden is immers niets anders dan aftakelen. Vertragen al die pillen dat proces? Stoppen lukt sowieso niet, want de tijd is niet te stoppen. Het beroerde is dat je maar moet aannemen dat de medici tot een afgewogen oordeel komen. Elke specialist heeft natuurlijk het gelijk aan zijn zijde, maar dat gelijk kan best een strijdig zijn met dat gelijk van een collega. Soms denk ik wel eens dat we te ver zijn doorgeschoten in de specialismen. Maar het lijkt nauwelijks mogelijk dat al die behandelaars eens even bij elkaar kruipen en samen een behandelplan ontwikkelen. Ieder weliswaar vanuit zijn eigen specialismen, maar rekening houden met het feit dat een mens meer is dan zijn hart, of zijn nieren, of zijn hersens, of zijn ogen. En dat wat het ene baat, het andere schaadt.
Mijn huisarts heeft mij aangeraden om per vandaag een pil te halveren, te kijken of ik met 20 mg minder toe kan. Wie weet?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *