Tarwe-zonnepit

We zijn een beetje wakker aan het worden voordat de wekker afloopt. Het is tien over zeven? “Zal ik de radio even aanzetten?”, fluister ik. Hoe wakker Gade al is kan ik nog niet bevroeden. Er heerst vooral nog slaap. “Doe maar”, is het zachte antwoord dat deels nog komt van de ander kant van het wakker zijn. “Obama is the re-elected president” is het eerste zinnetje dat ik hoor. “Mooi,” zegt Gade, “heel mooi.” Natuurlijk ben ik ook tevreden met de overwinning van Obama. Gade maakte zich echt zorgen over een mogelijke winst van Romney. “Reken er maar op dat er dan weer ergens oorlog komt. En een flinke ook.” Die angst is nu bij haar weg genomen. Ik had het ook niet zo op Romney, maar een oorlog zag ik nu niet zo direct in het verschiet liggen. Ik ben een optimist of misschien wel een angsthaas die de gedachte aan een mogelijke oorlog maar zo ver mogelijk wegstopt.
Ik herinnerde Gade aan een artikel in de NRC·next waarin stond dat het voor Europa niet veel uit zou maken of Romney of Obama zou winnen. “Dom artikel”, was Gades commentaar.
Toen ik vanochtend naar de bakker liep, kwam een buurman net uit zijn voordeur. Op weg naar zijn auto, een Ford Mustang. Dat is  een auto die nogal fiks detoneert met de andere vehikels in onze straat. En zonder enige nuancering vooroordeel ik het een echte republikeinse auto. Ik werd dan ook enigszins verrast toen hij mij schallend feliciteerde met de overwinning van Obama. Hij had er niet aan moeten denken dat Romney gewonnen zou hebben. Dan zou het er slecht uitzien. De ontmoeting was te vluchtig om te informeren voor wie dat dan zou gelden. Hij stapte al in zijn bolide en reed weg met een geluid dat nauwelijks in ons straatje past.
Bij de bakker waren de Amerikaans verkiezingen niet het gesprek van de dag. De bakkersvrouw hoorde van mij de uitslag. “Is die dan al bekend?”, was haar reactie. Of de een of de ander gewonnen had maakte haar niet veel uit. “Merk er hier weinig van. Een half tarwe-zonnepit zoals gewoonlijk?” Ook daar heeft de uitslag weinig invloed op.  “Een half tarwe-zonnepit, gesneden”, bevestig ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *