Valentijn

Volgens Wikipedia is het maar slecht gesteld met de viering van Valentijn. In 2007 deed nog 35% van de Nederlanders iets aan Valentijnsdag. In 2012 is dat al teruggelopen tot 24%. Ik ben geen econoom, maar ik constateer wel een parallelle beweging met de crisis waar de wereld zich in bevindt.
Nu is Valentijn natuurlijk een raar feest, als het al een feest is. Het lijkt opgedrongen door de commercie, die na een magere januarimaand  de omzet weer iets tracht op te vijzelen. Ooit vond ik het wel een aardige gelegenheid om een verre vriendin of zelfs een wat geheime nabije vriendin te laten weten van je genegenheid. Anoniem uiteraard. Een simpel kaartje, een wat verdraaid handschrift en verder niets. Dat was de wijze waarop ik aan Valentijn deed. Of ik dit jaar dat op deze zelfde wijze heb gedaan, ga ik niet verklappen. Of ik er überhaupt iets aan gedaan heb, laat ik zelfs in het midden. Geheim en Valentijn  zijn onverbrekelijke aan elkaar verbonden.
Dat het vieren van een geheime liefde  is verschoven naar liefde in het algemeen is natuurlijk een kwaaie zaak. Dat maakt het ook mogelijk om rozen drie keer zo duur te verkopen als normaal en de reclame roept je op je eigen vrouw een huldeblijkje te geven. Weg is de tinteling van de anonimiteit en het stil gekoesterde geheim.
Natuurlijk ben ik wel benieuwd of ik zelf van deze of gene nog iets hoor ter gelegenheid van Valentijnsdag. De post is nog niet geweest. Denk ik. Want tegenwoordig weet je niet meer precies hoe laat die komt. Vroeger, toen de PTT of ze ook heette, het monopolie nog had, kon je de klok op de komst van de post gelijk zetten. Nu moet je maar afwachten wanneer de postbesteller, en dat is iets heel anders dan de vroegere postbode, het behaagt de post te verspreiden. Wie weet is er nog een geheime aanbidder of aanbidster die mij van zijn of haar genegenheid wil laten weten. En mij laat gissen van wie het Valentijnskaartje is. Of is hij of zij zo nuchter dat ze Valentijn laat voor wat het is? Een opgeklopt dagje dat niets meer met geheime liefde te maken heeft. En mij in het ongewisse laat of er nog ergens zo iemand bestaat.

1 reacties op Valentijn

  1. Elles schreef:

    Zin in een (trouw)feestje? Dan kunnen uit de kast en er weer in..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *