Wat dan als?

Ik vraag me wel eens af waar we het nu over zouden hebben als er geen virus was dat we nog niet in bedwang hebben. Sinds 13 maart lijkt er geen dag, ja zelfs geen uur geweest te zijn waarop niet op de een of ander manier corona, covid-19 aan de orde kwam. Voor mij begon het met het niet naar het etentje te gaan waar mijn dochter ons voor haar verjaardag had uitgenodigd. Om elk risico te vermijden togen wij niet naar ‘s-Hertogenbosch, ook al wisten we toen nog nauwelijks wat er aan de hand was, letterwoorden als RIVM en OMT nog betekenisloos waren, het nog niet zo was of er op elke hoek van de straat een elkaar tegensprekende¬† viroloog leek te wonen en Irma Sluis nog in betrekkelijke anonimiteit haar werk kon doen tot zij het woord hamsteren in gebarentaal vertaalde.
Het is een vraag die vaker bij mij opkomt, wat dan als? Soms lijkt dat eenvoudig te beantwoorden. Als er geen virus had rondgewaard dan hadden we het waarschijnlijk bijna elke dag gehad over¬† de Olympische Spelen in Tokio die nu niet doorgingen of als het zover was hadden de lokale krant weer bol gestaan van de Vierdaagse met zijn obligate berichtgeving en al jaren dezelfde foto’s daarover en hadden op Prinsjesdag in Den Haag de rijen weer driedik langs de route van de koets met de koning en koningin gestaan. Nu berichtte het sportkatern van de krant alleen maar over lege stadions en besmetting, ging de Vierdaagseweek stilzwijgend voorbij en misten we het ritueel van het driemaal gescandeerde hoera voor de koning door de voltallige¬† vergadering der Staten-Generaal.
Ik stel mij wel vaker de vraag wat dan als? Wat deden we met de avonden toen er nog niet in elk huis een tv was, wat deden we toen er nog geen supermarkten waren. En zo zijn er oneindig veel zaken die je je kunt afvragen, wat dan als? Als antwoord kun je uit je herinnering putten en luisterde je naar de bonte dinsdagavondtrein op de radio of moest je om 7 uur naar bed omdat je nog te klein was om langer op te blijven. En boodschappen deed je moeder bij de slager, die naast de bakker woonde, tegenover de melkboer en de kruidenier.
Waar we het over zouden hebben als er geen virus zou zijn? Morgen is weer een persconferentie. Het is duidelijk waar het voorlopig over zal gaan.

1 reacties op Wat dan als?

  1. Jettie schreef:

    Wat dan als….toen wij jong waren, en dat was in de jaren 70…, vorige eeuw….gingen we 1x per week uit, want we hadden maar 2,50 daaraan te besteden…guldens…en dat waren 2 drankjes…werd je echt niet beneveld van….Nu wordt er gemekkert als de Spanjevakanties, meervoud, en de avonden stappen tot in de ochtenduren niet meer, tijdelijk,
    doorgaan…afzien hoor…errug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *