Weekend

Het lijkt of Roland Holst  aan het kamperen is. Zijn standbeeldje bij het plantsoen in het centrum van Bergen(NH) wordt overhuifd door het tentzeil van de biologische boer op de zaterdagse markt.
We hebben onze lunch genoten op een zonnig terras. Het zal de warmste 8 maart ooit worden. International Vrouwendag. Voor we naar hier vertrokken heb ik met mijn Russische vriendin geskypt en haar een mooie en feestelijke dag gewenst. In Rusland stelt deze dag nog wat voor.
Gade en ik slenteren door het dorpje. In mijn geval gaat dat nog wat trekkebenend. Gade is mij tot steun.
Bergen scoort hoog op de schaal van Gorssel. Breedgerande herenhoeden, chique laarzen, opgekalefaterde  dames en een hoog ons-kent-ons gehalte. Op het terras praten ze net iets te hard met elkaar. En honden, heel veel honden in mini-formaat.
De boekhandel schrijft zijn naam nog met sch. Eerste Bergensche Boekhandel. Een boekhandel zoals je die in films ziet. We kopen toch net weer meer dan we van plan waren. We zijn gemakkelijk te verleiden.
Het wordt een weekend van beelden. Bijna fotografische momenten die zich hechten in mijn geheugen. Het beeld van het meisje, eigenlijk een mooie jonge vrouw, dat in het modieuze winkeltje een trui past en het met mij eens is dat het exemplaar dat de man die met haar is, – vader, minnaar?- haar voorhoudt haar niet zal staan.
Gade die een jasje past, twijfelt en nee, toch maar niet.
En dan is er de zee. Met zijn onnavolgbare licht dat de werkelijkheid tot een impressionistisch schilderij maakt. Een zin als een vuig cliché, maar o zo waar.
Ik lees het boekenweekgeschenk en drink mijn cappuccino. Pas een paar uur weg. Het lijkt een eeuwigheid.
Later op de dag genieten we van onze knusse hotelkamer en een voortreffelijk diner dat door een nacht gescheiden wordt van een copieus ontbijt.
Het museum wacht en dan is er weer het strand. Eigenlijk meer de strandtent. En een mooie jonge vrouw. Ik lees het uit, Gade begint er in en zal het op de terugweg ook helemaal lezen.
Bijna thuis eten we een pannenkoek.

1 reacties op Weekend

  1. Maerten Verstegen schreef:

    Kijk, zo kan het dus ook ! Bergen en tóch een blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *