Weerstand

Een tijdje geleden waren Gade en ik bij onze financieel adviseur. Er moeten een paar zaken bijgesteld worden. Pensioendata zijn gewijzigd, hypotheken veranderd, rekeningen opgeheven, rekeningen geopend. Als je dat zo ziet ontstaat het idee dat wij een intens en avontuurlijk financieel bestaan leiden. Niets is minder waar. Het zijn al bij al maar kleine wijziging, maar we willen het beeld toch weer even helder hebben. De adviseur belooft ons de oude opstelling toe te sturen en daarop de wijzigingen aan te geven. Op grond daarvan zal hij een aantal mogelijke scenario’s ontwikkelen.
Via de post krijgen we vier pagina’s met onze oude gegevens. Of we die maar even willen aanpassen. Gade vindt Eerste Paasdag het uitgelezen tijdstip daarvoor. “Laten we het nu maar even doen, dan is het gebeurd”, zegt ze, als ze met de grote enveloppe mijn werkkamer binnenkomt. Ik heb een gevoel van grote weerstand. Alles in mij lijkt zich daar tegen te verzetten. Het is pure onzekerheid, doe ik dat wel goed. We nemen het hele lijstje door. Sommige dingen zijn makkelijk te vinden. Oude nummers worden doorgehaald, nieuwe bedragen ingevuld. Maar ik weet niet welke levensloopregelingen nog manifest zijn, welke spaarloonregelingen opgeheven en of een lijfrente al premievrij is of niet. Gade gelukkig wel. Zij is een rots in de branding en weerstaat mijn grimmige reacties. Ze verbaast zich en vraagt zich af waarom ik belastingformulieren invullen zo leuk vind dat ik dat zelfs voor anderen doe en hier zo tegen op zie. Ik kan dat niet precies benoemen, misschien omdat ik het overzicht mis. Dat ik sommige delen helemaal in de vingers heb, maar van andere geen notie heb. Het is goed dat alles weer eens op een rijtje komt, maar daarvoor heeft de adviseur eerst deze gegevens nodig. In drie kwartier is het gepiept. Waar heb ik me druk over gemaakt. Gade zal het allemaal nog even goed ordenen en opsturen.
Als we zo bezig zijn valt er buiten lichte sneeuw. Misschien komt mijn weerstand ook wel door de weerstand. De stand van het weer staat nog steeds op winter, vorst en kou. En daar word ik ook niet vrolijk van.

1 reacties op Weerstand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *