Wintertijd

Van mij zul je geen gezeur horen over de voor- of nadelen van de wintertijd. Wintertijd is gewoon tijd, zoals zomertijd gewoon tijd is. De klok een uurtje naar achter, de tijd een uurtje naar voren, wat maakte het uit .”Gij kent dag noch uur.” En wat maakt dat ene uur uit op deĀ 621.144 die er sinds mijn geboorte zijn verlopen. Aan een leven zo vol geladen mist men een, twee uurtjes niet. Je wordt weer even geconfronteerd met het ongrijpbare begrip tijd, maar dat is het dan ook wel. Het krijgt concreet gestalte in het verzetten van de tijdsaanwijzingen die ik tot mijn beschikking heb. Mijn laptop en tom-tom doen dat vanzelf. Geen omkijken naar. Net als mijn tv en toebehoren.
Hoe ik de het klokje in het dashboard van mijn auto verzet, geen idee hoe dat moet, het instructieboekje maakt dat niet duidelijk, dus de komende maanden loop ik in mijn auto een uur voor. Het is altijd weer even zoeken naar de handleiding van mijn wekkerradio en al lezende herinner ik mij weer hoe dat gaat. Even oppassen dat je alleen de tijd aanpast en niet ook het jaar, maand en dag. Voor je het weet bevind je je in een andere dimensie. Dan is het alleen nog je horloge bijstellen en de twee keukenklokken. Twee keukenklokken? Ja, wij hebben twee keukens en elke keuken heeft een klok. In de ene keuken kan ik gemakkelijk bij het uurwerk. In de andere keuken word ik nadrukkelijker geconfronteerd met het vergaan van de tijd. Die klok hangt boven de deur. Ooit kon ik op mijn tenen staande die klok van zijn haakje lichten, de tijd bijstellen en weer terug hangen. Nu rest tussen de onderkant van de klok en mijn uitgestrekte hand een centimeter of drie, vier. Verder kom ik niet. De klok is niet hoger gehangen, ik ben gekrompen. Dat is een meer meedogenloze confrontatie met het vergaan van de tijd, dan de omschakeling van zomer- naar wintertijd. Die wordt over een paar maanden weer aangepast. Het maakt mij een ding duidelijk. Ik ben onherroepelijk in de wintertijd van mijn bestaan aangeland.
Uit de schuur haal ik het huishoudtrapje, klim een paar treetjes op en haal de klok van de muur, draai hem een uur terug, hang de klok weer op en klauter het trapje af. Ook dat gaat wat moeizamer. Het is wintertijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *