Zalig

Tot hoelang mag je nog nieuwjaarswensen uitwisselen? Daar bestaan verschillende, geen van allen steekhoudende argumenten voor. Sommigen zeggen tot Driekoningen, anderen zeggen dat zelfs de hele maand januari daarvoor gebruikt kan worden. Op zich blijft het natuurlijk een raar gegeven dat we zoveel aandacht besteden aan de overgang van 31 december naar 1 januari. Eigenlijk gebeurt er op dat moment niet iets anders dan bij de overgang van 21 naar 22 mei of van 17 oktober naar de 18e. Maar toch grijpen we de overgang van het ene naar het andere jaar om elkaar uitgebreid het beste te wensen. Veel heil en zegen en hopen we voor elkaar dat het maar een mooi jaar mag worden.
Ik had gisteren nog een nieuwjaarsreceptie. Al een paar dagen na Driekoningen, maar nog ruim voor het einde van de maand. De nieuwjaarsreceptie van mijn mannenclub. Dit keer een bijeenkomst met dames en een uitgebreid buffet met de lekkerste hapjes. Beenham, saté, diverse soorten kaas en salades. Het was smullen geblazen. En met deels volle mond wensen we elkaar een goed 2015. Sinds jaar en dag doe ik dat met de wens “Een zalig nieuwjaar!” Daar wordt heel verschillend op gereageerd. Sommigen vinden het hopeloos ouderwets, anderen herinneren zich het roomsch-katholieke karakter van die wens. Ik vind het een mooie wens. Uiteraard, anders zou ik hem ook niet gebruiken. Iemand iets zaligs toewensen, daar hangt de geur van stoofvlees omheen, de smaak van chocolade. Dat is een warme winterjas, een haardvuur met een soezende kat ervoor. En zalig laat toch ook nog iets te wensen over. Het is nog geen heilig. Die volmaaktheid ligt nog stapje verder en dat stapje moet ook maar niet gemaakt worden, want dan ligt de complete saaiheid op de loer. Soms wens ik de ander ook dat al zijn wensen mogen uitkomen, op eentje na. Omdat er altijd iets te wensen moet overblijven.
Ik heb een zalig bestaan. En natuurlijk blijft er nog wat te wensen over. Gezondheid. Ook dat werd mij gisteren weer van alle kanten toegewenst. Oprecht, maar te laat. Maar daar is heel goed mee te leven. Zalig mee te leven. Zeker als die wensen vergezeld gaan van een zalig buffet en navenant gezelschap.

1 reacties op Zalig

  1. Rein Verdijk schreef:

    En bij een andere nieuwjaarsreceptie onmoette ik gisteren het extra stukje dimensie aan jouw zalig nieuwjaar: mooie A. …. De allerbeste wensen voor 2015 Jan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *