Zegen

Onlangs kwam er weer een missive uit Rome. Nou geloof ik veel van wat er uit Rome komt maar lang niet alles. Ik noem mijzelf niet alleen katholiek, maar ben dat ook. Maar dat betekent voor mij niet dat ik met oogkleppen op willoos alles wat uit Rome tot ons tot op de letter volg. De geest is mij liever dan de letter, zelfs als die zegt onfeilbaar te zijn. Maar onlangs kwam er dus weer eens de verklaring dat een relatie tussen twee mensen die van elkaar houden niet door een priester ingezegend mogen worden. En kun al in heel veel landen voor de wet trouwen, ook al ben je van gelijk geslacht, denk er maar niet over dat in een kerkelijke huwelijksviering je verbintenis onder Gods zegen te kunnen plaatsen. Rome heeft dat nog eens klip en klaar duidelijk gemaakt. Dergelijke verbintenissen gaan in tegen ‘het plan van God’, heeft de Congregatie voor de Geloofsleer in een recent document vastgelegd. Het is toch wel een beetje zot dat wat heren op leeftijd zo precies weten wat het plan van God is en zich beroepen op hun contacten met de allerhoogste. Ik kan mij niet voorstellen dat God zou zeggen:”Hé beste Congregatie, ge weet wat mijn plan is, maar homo’s mogen hun relatie niet laten inzegen. Dat past niet in mijn plan, vraag mij niet waarom, maar het past niet!” Ik vind dat wel een heel ongeloofwaardige God.
Binnenkort is het Pasen. Vanuit Nederland zijn al weer wat vrachtwagens op weg naar Rome, vol geladen met witte rozen die zullen worden gebruikt om de Sint Pieter tijdens de Paasvieringen te versieren. Die vrachtwagens en hun inhoud zijn voor hun vertrek door de bisschop van Rotterdam gezegend! Op een verder verlaten parkeerterrein bad de bisschop een Onze Vader en Weesgegroetje nadat hij met weidse gebaren de zegen over de rozen had uitgesproken.
De kerk zegent alles wat los en vast zit. Auto’s, jagers, devotionalia,  rozen op weg naar Rome, je kunt zo gek niet bedenken of de kerk zegent het. Maar twee mensen van het zelfde geslacht die met elkaar verder willen, zegenen, nee, daar voorziet volgens de congregatie  voor de geloofsleer Gods plan niet in.

Eén reactie op Zegen

  1. jan-herman schreef:

    mooie vergelijking!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.